Mindfulness

Ohjaan Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) –menetelmään perustuvia mindfulness tunteja ja kursseja. Suomeksi ”hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon perustuva stressin vähennys” -menetelmä. Menetelmän on kehittänyt amerikkalainen lääkäri Jon Kabatt-Zinn v. 1979. Hän sanoo, että mindfulness on ”love affair with the life”. 

Mielen luonne on vaeltaa. Välillä se vaeltaa vähemmän, välillä enemmän. Välillä mieli vaeltaa menneeseen, välillä tulevaan. Mindfulnessin harjoittelu auttaa sinua keskittymään tähän hetkeen, elämään tätä hetkeä. Kun olet tietoinen tästä hetkestä ja näet asiat sellaisina kuin ne ovat, pystyt tekemään parempia päätöksiä. Päätöksentekosi ei perustu toiveajatteluun tai väärään tulkintaan asiasta. Pystyt myös paremmin päättämään, miten reagoit erilaisiin tilanteisiin.

Mindfulness harjoittelu mm.

  • auttaa sinua havaitsemaan stressaavat tilanteet ja pystyt reagoimaan niihin haluamallasi tavalla
  • parantaa keskittymiskykyä
  • vähentää pään sisäistä puhetta
  • parantaa untasi
  • lisää innovatiivisuutta

Mindfulness-harjoittelussa käytetään erilaisia meditaatioharjoituksia mielen ja kehon rentouttamiseksi. Harjoitusten aikana ei ole tarkoitus muuttaa tilannetta millään tavalla. Tarkoituksena on tehdä havaintoja tästä hetkestä. Havaintojen teon jälkeen voit päättää haluatko muuttaa tilannetta jollakin tavalla.

Istumameditaatiossa huomio tuodaan hengitykseen. Jos mieli karkaa, palautetaan huomio uudestaan hengitykseen. Sillä ei ole merkitystä, kuinka monta kertaa mieli karkaa, vaan sillä, kuinka monta kertaa tuot huomion takaisin hengitykseen. Tästä linkistä voit kuunnella n. 6 minuutin mittaisen mindfulness harjoituksen.

Kehomeditaatiossa huomio tuodaan kehoon ja sen tuntemuksiin. Tuntemuksia huomioidaan kehonosa kerrallaan. Harjoitus aloitetaan vasemman jalan pikkuvarpaasta, mistä edetään koko kehon läpi päälaelle asti.

Tietoisen liikkeen harjoitus pitää sisällään yksinkertaisia joogaliikeitä. Liikkeet tehdään rauhallisessa tahdissa niin, että ehdit huomaamaan miten liikkeet vaikuttavat kehoosi, mieleesi ja tuntemuksiisi. Havaitset mitä lihaksia käytät,  kuinka paljon käytät energiaa ja minkälainen on hengityksesi liikkeiden aikana.

Yllämainitut kolme harjoitusta ovat ns. muodollisia harjoituksia. Niiden lisäksi on paljon epämuodollisia harjoituksia. Esimerkiksi jotakin kotiaskaretta tehdessäsi, voit tuoda kaiken huomiosi tekemiseen.

Alkuperäinen MBSR kurssi kestää kahdeksan viikkoa. Ryhmä tapaa kerran viikossa, tapaamisen kesto on 2,5 tuntia. Kotona tehtäviin harjoituksiin menee päivittäin n. 30 – 60 min. Mindfulnessista voi tarvittaessa räätälöidä sopivan pituisen kurssin.

Massachusetts Medical School yliopiston Center for Mindfulness Medicine, Health Care and Society -osasto on tutkinut Mindfulness Based Stress Reduction menetelmän vaikuttavuutta. Lue ja kuuntele lisää tästä linkistä.

Katso Kalenteri -sivulta mahdolliset tunnit tai kurssit. Voit myös pyytää tarjousta mindfulness tunnista tai kurssista Ota yhteyttä -lomakkeen avulla.