fbpx

Toinen elämä, kehon- & mielen paja

Vuonna 2015 olin ollut vuoden uudessa toimistotyössä. Minulla oli tunne, että yritän juosta liikkuvaan junaan mutta näen vain perävalot. Työ oli mielenkiintoista, sitä oli paljon ja oli paljon uutta opeteltavaa. Päässä hyökyi ajatusten tsunami. Nukahtaminen oli vaikeaa. Jos nukahdin, heräsin aamuyöllä. Nukahdin uudestaan juuri ennen herätyskellon soittoa. Herätessäni olin aivan tokkurassa.

Mielessäni oli käynyt epämääräinen tunne downshiftaamisesta, sellaisesta elämästä missä voisin hengittää ja nukkua. Naistenlehtien palstoilla se usein tarkoittaa muuttoa maaseudulle ja/tai työn vaihtamista johonkin aivan erilaiseen kuin mitä aiemmin on tehnyt. Mietin, voisinko edelleen asua rakastamassani Kalliossa, Helsingissä ja edelleen tehdä toimistotöitä mutta jollakin tavalla keventää oloani. Voisinko muuttaa itsessäni asustavaa täydellisyyden tavoittelijaa ja suorittajaa, joiden tunnistin olevan osallisena tilanteeseeni? Voisinko muuttaa omaa asennettani asioihin ja elämään?

Syksyllä 2015 näin mainoksen marraskuussa pidettävästä mindfulness -viikonloppukurssista. Minulla oli jokin epämääräinen käsitys mitä mindfulness on, mutta en ollut tarkemmin perehtynyt olisiko se juuri sitä, mitä kaipasin. Päätin kokeilla. Ilmoittauduin kurssille.

Alussa on usein vaikeaa, niin nytkin. Tuntui, että päätäni särkee, hartioita kiristää ja nukahdan istualleni. En ymmärtänyt miten toiset voivat meditoidessaan maata ja pysyä hereillä, olla tietoisia hengityksestä tai kehosta. Jos menin makuuasentoon, nukahdin heti. Mietin miksi en illalla nukahda sänkyyni näin nopeasti? Oli parempi istua. Sunnuntain vastaisena yönä nukuin kuin tukki. Aamulla olo oli hämmentynyt. Olinko todella nukkunut koko yön heräämättä kertaakaan? Olin. Olo oli kevyt ja energinen.

Toimistotyön ohella ohjasin pilatestunteja. Se oli minun ”toinen elämäni”, josta sain paljon positiivisia kokemuksia. Pilatesohjaajana kuvittelin olevani fyysisesti hyvässä kunnossa. Silti pää- ja hartiakivut vaivasivat. Vasta mindfulness-kurssilla ymmärsin, että kivut tulevat vastuun kantamisesta, täydellisyyden tavoittelusta, suorittamisesta. Ensimmäinen konkreettinen havaintoni siitä, miten mieli vaikuttaa kehoon.

Mindfulness on opettanut minulle paljon itsestäni. Kuten sen, että voin itse päättää miten suhtaudun asioihin ja kuinka voin epämiellyttävän tuntemuksen tullessa tuoda huomioni kehoni tuntemuksiin ja hengittää niiden kanssa. Tärkein opetus on ollut oppia ymmärtämään, että se mitä tunnen kehossani vaikuttaa ajatuksiini ja ajatukset vaikuttavat kehooni. Olen alkanut siivota ajatuksiani. Tosin vieläkin tulee hetkiä, jolloin huomaan päässäni liikkuvan paljon negatiivisia ajatuksia. Hämmästyttävää, mistä niitä aina ilmestyy.

Maaliskuussa 2018 osallistuin kolmen päivän hiljaisuuden retriittiin, joka sisältyi Leena Pennasen mindfulness CFM peruskoulutukseen. Sen jälkeen lähti käyntiin yksi elämäni suurimpia muutosprosesseja. Mietin haaveitani ja sitä, miten ja milloin voisin niitä toteuttaa. Peruskoulutuksen viimeisessä tapaamisessa toukokuussa puhuimme mukavuus- ja epämukavuusalueista. Leena käveli matolla ja sanoi, että hän on nyt mukavuusalueella. Hän tietää, mitä hänen pitää tehdä ja muut tietävät mitä hän tekee. Leena kyseenalaisti, onko tilanne oikeasti mukava. Matto tuntui aika ahtaalta elintilalta. Olisiko kuitenkin niin, että maton ulkopuolella oleva epämukavuusalue on mukavuusalue, jolla voimme olla juuri sellaisia kuin haluamme ja vapaasti valita mitä teemme?

Aikaistin haaveeni toteuttamista vuodella. Olin ajatellut, että lopetan toimistotyöt, kun olen valmistunut Leena Pennasen mindfulness CFM jatkokoulutuksesta toukokuussa 2019. Sen sijaan irtisanoin itseni toimistotyöstä toukokuussa 2018. Kolmen kuukauden kuluttua siitä, aloitin päätoimisena pilatesohjaajana. Se mikä aiemmin oli ollut ”toinen elämä” oli nyt ”tämä” elämä.

 

Kallio, Helsinki 26.6.2019
Anne

Anne Suomi CV
Hyvinvointi
2013 Somatic Pilates -ohjaaja, Somatic Center Finland
2014 Somatic Stretching – ohjaaja, Somatic Center Finland
2015 Minipilatessymposium, Somatic Center Finland
2016 Mindfulness -ohjaaja (työelämäpainotteinen), mind@work
2016 8-viikon MBSR -kurssi, Center for Mindfulness (CFM®), Finland Oy
2017 Pilates ohjaus ennen ja jälkeen synnytyksen, Somatic Center Finland
2017-2018 Mindfulness-peruskoulutus CFM® (R), Center for Mindfulness (CFM®), Finland Oy
2019 Mindfulness- ohjaaja CFM®), Center for Mindfulness (CFM®), Finland Oy
Olen Suomen Pilates Yhdistys ry:n jäsen.​
Toimistotyö
​Katso Linkedin -profiilini